1. Norway
 2. FUTURO™ Brand
 3. Å forstå leddsmerter
Vitenskapsmann

Slik fungerer det

FUTURO™ Støttebandasjer: Designet for å lindre leddsmerte

 • Enten du sliter med kroniske leddsmerter som har utviklet seg sakte over tid eller akutt smerte på grunn av en nylig skade, så vil du ønske å lindre smertene. Riktig håndtering av leddsmerter legger til rette for rekonvalesens, forebygger ytterligere helsemessige komplikasjoner og forbedrer den generelle livskvaliteten din. FUTURO™ Støttebandasjer gir tilpasset støtte, komfort og passform, når som helst, hvor som helst. Lær mer om leddene, de vanligste tilstandene knyttet til hvert ledd og hvordan FUTURO™ Støttebandasjer kan hjelpe.

  Denne informasjonen er ikke ment som en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Be alltid legen din om råd hvis du har spørsmål knyttet til en medisinsk tilstand. Ikke se bort fra faglige råd eller utsett å søke råd på grunn av noe du leser her.


Kne

Kneet er et av de største leddene i menneskekroppen, og ett av de mest kompliserte. Med dets utrolige tredimensjonale bevegelsesområde kan kneet være en kilde til smerte på grunn av skade, aldring, kirurgi eller fysisk inaktivitet. Se nedenfor for noen vanlige problemområder.

 • MENISKEN

  "Skade på menisken kan vanligvis spores tilbake til leddslitasje – i løpet av årene mister vevet sin elastisitet og blir mindre fast. Ulykker, som f.eks. de som oppstår under skiturer eller basketball, spiller ofte en sekundær rolle. Selv om traumer alene kan føre til skader i noen tilfeller, kan kronisk overdreven bruk eller feil bruk av dette leddet i dagliglivet – selv om vi ikke merker et problem – også medføre skade. Smerter merkes i hverdagslige bevegelser. Knestøtter, i kombinasjon med passende sportsaktiviteter og fysioterapi, er en del av behandlingen."

 • LEDDBÅND

  "Skader på korsbånd og kollaterale leddbånd skyldes vanligvis en ulykke der de ytre kreftene som påvirker kneet overstiger hva leddbåndene kan takle. Enten du har gått på ski eller spilt fotball, så er intense smerter, rask hevelse i kneleddet og lite eller ingen bevegelse alle tegn som tyder på en mulig leddbåndskade. Mange leddbåndskader krever kirurgi. Knestøtter utfyller påfølgende rehabiliteringstiltak."

 • BRUSKSKADE

  "I tillegg til normal aldersrelatert slitasje på kneet, kan leddet også bli nedslitt eller brusken skadet hvis en person er betydelig hjulbent eller kalvbent. Endringer som disse kommer gradvis, og man kan begynne å merke smerter under helt normale, daglige aktiviteter. I avanserte stadier kan denne tilstanden begrense bevegelsen av leddet betydelig. Smertestillende medisin for leddgikt kan bidra til å redusere eller til og med eliminere smerte"

 • PATELLAFEMORALT SMERTESYNDROM

  "Dette begrepet omfatter en rekke ulike tilstander knyttet til kneskålen (patella). Disse tilstandene varierer fra lidelser i den øvre beinmuskulaturen til en medfødt misdannelse der kneskålen er utsatt for sideveis forskyvning. Smerter oppstår vanligvis når du går, løper eller retter opp ryggen etter å ha sittet på huk. Nyttige behandlingstilbud kan omfatte fysisk trening for lårmusklene rettet spesielt mot å forbedre musklenes evne til å holde kneskålen på plass og/eller flytte den riktig. Bruk av knestøtte er også nyttig." 

  Denne informasjonen er ikke ment som en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Be alltid legen din om råd hvis du har spørsmål knyttet til en medisinsk tilstand. Ikke se bort fra faglige råd eller utsett å søke råd på grunn av noe du leser her.

  Fakta om knær

  Se knestøtter


Håndledd

Håndleddet er sannsynligvis det viktigste leddet i både det profesjonelle og private liv. Hendene og fingrene våre er involvert i nesten alle aspekter av arbeidet vårt, uansett om vi driver med friidrett, musikk eller dataarbeid. Denne konstante bruken betyr at risikoen for å skade håndleddene dine er meget stor, og når dette forsterkes gjennom årenes løp, kan kronisk anstrengelse slite ned disse leddene og føre til noen av de smertefulle tilstandene som er beskrevet nedenfor.

 • BENBRUDD

  Radiale brudd og skafoidbrudd kan føre til intens smerte i håndleddet. Avhengig hva slags skade det er snakk om og hvor den befinner seg, må bruddet først stabiliseres og deretter immobiliseres ved hjelp av en gipsbandasje på underarmen. Denne gipsbandasjen kan fjernes etter omtrent fire til tolv uker, og pasienten kan deretter begynne å bevege seg litt og litt om gangen. Du kan oppnå raskere rekonvalesens ved bruk av fysisk behandling og håndleddstøtter.

 • ARTROSE PÅ HÅNDLEDDET

  "Brudd, forvridning av karpalbein og år med feil bruk eller overbelastning kan skade leddbrusken. Dette kan i sin tur føre til smerter som ikke kan lokaliseres presist og føre til at håndleddet sveller. Røntgen kan brukes til å danne en klar diagnose. Tilfeller med akutt artrose kan behandles med smertestillende medisiner, og håndleddsstøtter som hindrer ekstreme håndleddbevegelser. Det er også viktig å hvile og holde det påvirkede håndleddet beskyttet."

 • KARPALTUNNELSYNDROM

  "Karpaltunnelen er dannet av bein i håndleddet og et tverrgående leddbånd, og rommer ulike sener og mediannerven, som gir følelse til fingrene. Smerter oppstår i hånden når denne tunnelen blir innsnevret, en tilstand som kan skyldes hematomer eller overbelastning av håndleddet. Det vanligste symptomet er smertefullt parestesi i fingrene (for eksempel en ubehagelig kribling), som forekommer stort sett om natten. Å riste eller gni den påvirkede hånden kan gi umiddelbar lindring, mens langtidsbehandling består av å forbedre symptomene ved bruk av splinter som immobiliserer håndleddet"

 • TENOSYNOVITT

  "Tenosynovitt er en tilstand som påvirker sener som går langs baksiden av hånden, og som tøyer (forlenger) fingrene og tommelen. Problemer oppstår når disse senene blir hovne på grunn av overanstrengelse eller endringer forårsaket av leddgiktssykdommer. Leddet bør hvile og du bør påføre is hvis det er nødvendig. Fremfor alt, ikke overbelast leddet. Midler mot leddgikt gir rask smertelindring. Det gjør også håndleddsstøtter som stabiliserer det berørte området ved å påføre et lett trykk."

  Denne informasjonen er ikke ment som en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Be alltid legen din om råd hvis du har spørsmål knyttet til en medisinsk tilstand. Ikke se bort fra faglige råd eller utsett å søke råd på grunn av noe du leser her.

  Fakta om hender og håndledd

  Se støttebandasje for hånd og håndledd


Ankel

Ankelen er en vinglete sak – bokstavelig talt! Nesten alle kjenner til smerten som kommer fra å trå feil og vri ankelen. Denne smerten er vanligvis et resultat av at sideleddbåndene eller den ytre ankelen har gjennomgått en stor belastning, som i enkelte tilfeller til og med resulterer i et brukket ben. Selv om begge disse scenariene kan inntreffe i hverdagen, oppstår skader i den øvre ankelen oftest i sportsaktiviteter, der det bør utvises forsiktighet for å beskytte ankelen. Her er noen av de mer vanlige skadene.

 • ANATOMI

  Når ankelen er i en posisjon der foten peker ned, er benene mindre stabile og leddet er avhengig av leddbånd og muskler for stabilitet.

 • LEDDBÅNDSKADER («VRIDNING»)

  Når foten blir vridd innover – én av de aller vanligste leddbåndskadene – rives de ytre (sidestilte) leddbåndene i varierende grad, slik at enhver bevegelse av det øvre ankelleddet blir svært smertefull. Det ville være lurt å få en lege til å undersøke en vridd ankel for å være sikker på at ingen bein er brukket. I tillegg til fysioterapi inkluderer behandling ofte heving, binding, hvile, is og kompresjon.

  Denne informasjonen er ikke ment som en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Be alltid legen din om råd hvis du har spørsmål knyttet til en medisinsk tilstand. Ikke se bort fra faglige råd eller utsett å søke råd på grunn av noe du leser her.

  Fakta om ankler og føtter

  Se støttebandasjer for ankel og fot


Albue

Mange anatomiske strukturer er konsentrert i et trangt område i albuen. Dette kombinert med tung og konstant bruk av armen i hverdagen gjør dette leddet spesielt utsatt for skader og sykdom. Diagnose og terapi er ofte langvarige og trege prosesser, og symptomer kan dekke et bredt spekter. Denne siden gir en kort oversikt over vanlige problemområder.

 • TENNISALBUE

  "Tennis er ikke den eneste årsaken til albueproblemer: Mange daglige aktiviteter, som f.eks. å jobbe på datamaskinen eller manuelt arbeid, kan også skade dette leddet ved å overbelaste musklene i håndleddet og fingrene. Resultatet kan være intense, stikkende smerter, særlig på den eksterne delen av albueleddet. Behandling omfatter å hvile leddene og unngå bevegelser som utløser smerten. Lokale smertestillende midler og albuestøtter kan også gi lindring. Det kan også mange ulike former for fysioterapi."

 • GOLFALBUE

  "Golfalbue er en tilstand der musklene som bøyer håndleddet og fingrene overbelastes kronisk. Akkurat som med tennisalbue så er hvile, smertestillende midler og albuestøtter de vanligste behandlingene."

  Fakta om albuen

  Se albuestøtter


Rygg

75 % av alle mennesker opplever sporadiske eller konstante anfall av ryggsmerter, noe som gjør denne tilstanden til den nest vanligste årsaken til at folk går til ortopeden. Det er korsryggraden som opplever de største påkjenningene når leddene våre slites ned med alderen, noe som gjør det plutselig vondt å stå oppreist – en aktivitet vi vanligvis utfører uten å tenke. Her er noen av de vanligste ryggskadene.

 • SMERTESYNDROMER

  «Skivene er en kilde til mye smerte i ryggvirvlene. Mellomvirvelskivene som ligger mellom hver ryggvirvel er elastiske strukturer som fungerer som fjærer og støtdempere og lar ryggvirvlene bevege seg. Hvis skivene begynner å tynne ut, vil leddene i ryggsøylen begynne å slites ned på lang sikt og nerverotkanalene bli gradvis smalere. Disse endringene fører til smertefulle nerverotirritasjoner og en verkende rygg på grunn av muskelspenninger. Noen ganger vil smertene spre seg mot baken og låret – begrepet lumbago brukes hvis smertene er skarpe og plutselige. Kraftige smertestillende midler er nyttige for den akutte fasen av denne tilstanden. Det er også sengehvile. En ryggstøtte kan også være effektiv, og fysioterapi er ofte også nyttig."

 • DEN HERNIERTE SKIVEN

  "I langt utviklede stadier kan slitasje medføre at fiberringene rundt skiven rives av. Dette gjør det mulig for det interne platematerialet å løsne og derved irritere nerverøttene. Resultatet er ekstremt smertefull spenning i ryggmuskulaturen som gjør bevegelse nesten umulig. Denne smerten kan også spre seg ned i baken og beina, og forårsake nevrologiske lidelser slik som parestesi og svakhet. Det bør tas røntgen av det påvirkede området, og en MR- eller CT-skanning bør utføres. Elektrodiagnostisk (EMG) testing brukes til å oppdage nerveskade. Kraftige smertestillende medisiner er nyttige for en akutt herniert skive. Fysioterapi bør begynne når de akutte symptomene har gitt seg. Ryggstøtter er også en etablert del av terapien."

  Fakta om rygg og nakke

  Se Støttebandasje for Rygg


Nakke

Smerter i øvre deler av ryggsøylen, fra en stiv nakke til klassisk nakkeslengskade, er en vanlig plage – og en som forekommer i ulike varianter og grader. Smerten kan stråle ut i skuldrene og armene, noe som kan gjøre det vanskelig å finne en klar årsak. Denne siden gir en kort oversikt over vanlige problemområder.

 • ANATOMI

  Syv nakkevirvler, skivene som skiller dem, nervene som betjener halsen og armene, arterier som fører til hjernen, og et bæresystem av leddbånd – alt dette er samlet på et svært lite område i nakken. Det er disse funksjonelle områdene som gjør det mulig for oss å snu hodet og bøye og tøye halsen. I likhet med alle andre ledd og systemer er ryggraden utsatt for normale aldersrelaterte prosesser, men belastning eller overbelastning kan også føre til smertefulle endringer. I tillegg kan psykologiske faktorer, som for eksempel stress, forårsake dårlig holdning og muskelspenninger.

 • SMERTESYNDROMER

  "Vanlige årsaker til nakkesmerter er innsnevring av foramina mellom virvlene og skader på mellomvirvelskiver, som kan føre til at nervene kommer i klem. Smertene oppstår til å begynne med i området rundt nakkesøylen, som er spent og hard. Smerter som stråler ned i skuldrene og armene, kan forårsake parestesi. Denne typen smerter kan vanligvis lindres med lokal varmebehandling og fysioterapi som omfatter massasje av nakkemusklene. Muskelavslappende midler kan også inkluderes i behandlingen, så vel som halskrage og/eller nakkestøtte, som gir varme og begrenser smertefulle bevegelser."

  Fakta om rygg og nakke

  Se nakkestøtter