1. Norway
 2. FUTURO™ Brand
 3. Tips og triks
 4. De vanligste idrettsskadene – hvordan være trygg under aktivitet
 • De vanligste idrettsskadene - og hvordan være trygg under aktivitet – FUTURO™ støtter og støttebandasjer

  gruppe joggere som feirer slutten på et løp

  • Uansett hvor gammel eller hvor god form du er i, om du utøver idrett eller andre rekreasjonelle aktiviteter som fjellturer eller klatring, har du mest sannsynlig fått en idrettsskade på et eller annet tidspunkt. Ofte er det typen bevegelser som kreves av idretten du utøver som avgjør på forhånd hvilke skader det er mest sannsynlig at du vil oppleve. Utøvere av kontaktsporter slik som rugby eller fotball får ofte ulike skader fra de som driver med løping eller tennis, og hver av disse idrettene krever skreddersydd håndtering av disse sportsskadene for raskest mulig rehabilitering.


  • Akutt vs. kroniske idrettsskader – hva er forskjellen?

   Det finnes to typer idrettsskader – akutte og kroniske – og årsakene og etterbehandlingen varierer i stor grad.

   En akutt skade er en som plutselig oppstår, uten advarsel. Forstuinger, forstrekninger, strekk, rifter og brudd kan alle klassifiseres som akutte skader. Fysisk kontakt i idretter som fotball, basketball, og rugby kan føre til alvorlige skader som brudd, men de vanligste akutte skadene kan være uten tilknytning til fysisk sammenstøt. I følge WebMD, er fire av de syv vanligste idrettsskadene akutte skader:
    

   • Forstuing av ankelen
   • Lyskestrekk
   • Strekk av lårmuskelen
   • Kneskade - ACL rift

   En kronisk skade er ofte resultatet av overbruk eller gjentatt bevegelse av det samme leddet over tid. Av WebMDs syv vanligste idrettsskader er tre kroniske tilstander:
    

   • Leggsplinter
   • Kneskade - patellafemoralt syndrom
   • Tennisalbue

   Hvis du lider av en akutt skade som forstuing av ankelen, og skader deg gjentatte ganger eller hisser opp det påvirkede leddet, kan du utvikle et kronisk problem med svakhet, hevelse og ubehag.


  • Proaktiv forhindring av vanlige idrettsskader

   Noen vanlige idrettsskader som forstrekninger kan forhindres av lett kardio som oppvarming av musklene før trening. Det anbefales av LiveStrong at utøvere for å forhindre idrettsskader bør varme opp i minst 5 til 10 minutter før treningen eller konkurransen, enda lenger om du er støl fra en tidligere treningsøkt eller hvis idretten din krever intrikate bevegelser slik som turn der allsidige bevegelser er veldig viktig.

   Tøying kan bidra til å forhindre og lette leggsplinter, et kronisk problem som plager løpere og gåere som blir overambisiøse med treningen - at treningen går for fort, for lenge eller for mange ganger i uken uten tilstrekkelig hvile. Å sakte inkorporere en ny gå,- eller løperutine er den beste måten for å unngå leggsplintring, tøying og massasje kan lette smertene når leggsplinten settes inn.


  • Ikke la en akutt skade bli et kronisk problem

   Styrkeøvelser kan bidra til å forhindre gjentakende skader og kroniske problemer etter en forstuing eller rift, og en støtte eller støttebandasje kan gi ytterligere støtte under rehabilitering. Spør legen eller treneren din om å anbefale et behandlingsregime for å bidra til bedringen. Det kan hende de råder deg til å trene som om du starter helt uten grunnlag – sakte, uten å presse deg selv for hardt eller for raskt.

   Selv om mange idrettsskader er uhell og ikke kan forhindres, vil en kombinasjon av smart trening som inkluderer regelmessig oppvarming, tøying, nedkjøling og styrketrening holde musklene som omringer leddene sterke og dette vil bidra til å holde deg trygg under trening, lek og konkurranse.